Ortodontija

ortodontija

Vedno več ljudi in mladih ima težave z zobmi in nepravilnim ugrizom. Krivi zobje ali druge nepravilnosti v ustni votlini se lahko odpravijo že v mladosti, lahko pa tudi kasneje. Ortodontija, ki se ukvarja z zobno ortopedijo poskrbi, da so naši zobje na koncu pravilno uravnani. Večinoma vsi poznamo besedo ortodont, saj ste ga mogoče že z vašim otrokom obiskali.

ortodontija

Danes skoraj vso mladino napotijo zobozdravniki do ortodonta, da vidi, če bo moral otrok nosit aparat. Ortodontija je specializirana dejavnost v zobozdravstvu, ki se ukvarja s to dejavnostjo. Za te nepravilnosti, ki se dogajajo pri večinoma mladih ni usposobljen zobozdravnik. Dobite napotnico, kjer se naročite pri najbližjem ortodontu. Največkrat, če je potrebno se ortodont odloči za stalni aparat, kjer res naredi čudež in otroku vse zobe zravna.

Ne rabi vas skrbeti, če vidite, da ima vaš otrok mogoče malo krive zobe ali nepravilni ugriz. Ortodontija bo poskrbela za to nepravilnost, čim prej ko bo to mogoče. Ortodont počaka do določene starosti, dokler mu vsi zobje ne zrastejo oziroma mlečni ne izpadejo. Takrat se odloči kakšen aparat bo dobil vaš otrok. Če bo slučajno stalni, ga ne bo rabil dajat zvečer ven, saj ga tudi ne bo mogel, ker je fiksno narejen na njegove zobe. Od začetka se mora malo navadit na njega, ampak otroci to hitro sprejmejo in jih nič ne moti. Če jih moti, ko vidijo druge, da nosijo te zvezdice na zobeh, se lahko odločite skupaj z otrokom za nevidni stalni aparat. Ne dobijo pa vsi ta stalni aparat, še vedno se lahko zgodi, da dobi vaš otrok snemljiv aparat, ki ga bo moral po navodilih ortodonta snet in pospravit. Ali bo to ponoči ali čez dan, boste dobili navodila. Tudi vi se lahko odločite, da vam popravijo nepravilno izraščene zobe, ampak za nas ni vse brezplačno, kot za otroke. Mi si moramo vse sami plačat.

Oznake: