Pelargonije – poživite svoj balkon

pelargonije

Pelargonije sodijo med najbolj priljubljene balkonske rože, zato ni nič čudnega, da se za njihov nakup odloča vse več ljudi. Z njihovo pomočjo boste lahko do potankosti uredili izgled svojega balkona. S svojimi nežnimi in pestrimi barvami, bodo te barvne lepotice neverjetno poživile vašo teraso. Pelargonije poleg barve, odlikujejo tudi številne druge lastnosti, ki jih uvrščajo v skupino idealnih okrasnih rož. Pohvalijo se lahko s kompaktno strukturo in močnimi stebli, za svoje življenje pa ne potrebujejo veliko vode.

So zelo enostavne za vzdrževanje, saj ne zahtevajo pretirane in zahtevne nege, kot nekatere druge rastlinske sorodnice. Vseeno pa je za njih potrebno poskrbeti, predvsem pozimi, saj ne prenašajo nizkih temperatur. Če bodo zimo pravilno prezimile, pa bodo spomladi ponovno zacvetele v vsem svojem sijaju. Vaš balkon pa bo navdušil vsakega mimoidočega.

Poskrbite, da bo vaš balkon zacvetel

Glavna nevarnost, ki preži na vaše pelargonije je mraz. Te čudovite bršljanke izhajajo iz toplih krajev, zato so prilagojene zgolj na višje temperature. Če jim boste pozimi zagotovili pravilno nego, vas bodo spomladi nagradile z bujnimi in privlačnimi barvnimi cvetovi omamnega vonja. Poleti potrebujejo le veliko sonca in nekaj malega vode, zato je idealno mesto za njihovo bivanje balkon, terasa ali okenska polica.

Vaša glavna naloga je, da poskrbite za ustrezno prezimovanje pelargonij – to je v svetlem prostoru, kjer temperatura ne pade pod 10 stopinj Celzija. Zalivati jih morate samo takrat, ko je zemlja že suha. Pretiravanje z zalivanjem je nepotrebno, saj te rože rastejo v vročih krajih in so prilagojene na pomanjkanje vode. Poleg tega pa je nadvse pomembno vedeti, da zalivate samo zemljo, ne pa tudi listov. Ti v nasprotnem primeru namreč zelo hitro ovenijo in se kasneje tudi popolnoma posušijo. Pelargonijo na prosto postavimo šele takrat, ko se temperature tudi čez noč ne spustijo več do ledišča in tako ni več nevarnosti za pozebo.

Oznake: