Stres na delovnem mestu – kako in zakaj?

  • Zdravlje
 Stres na delovnem mestu

Zanimivo vprašanje, ki se nam pojavi, ali stres na delovnem mestu obstaja? Na spletni strani Nadlani.si na temo stres na delovnem mestu najdemo sto in eno stvar, kako pride do težav na delovnem mestu. Stres je danes postala težava, s katero se soočamo na vsakem koraku. Vprašanje, ki si ga postavimo kako poskrbimo za naše zdravje mor biti na prvem mestu. Sprehodi v naravi so en ključen dejavnik da po napornem dnevu sprostimo svojo glavo in s tem omogočimo da prihaja do čim manjših obremenitev in stresa na delovnem mestu. Med sprehodom v naravi skušajte odklopiti vse dejavnike okoli sebe in naj ta traja vsaj 30 minut in s tem bo stres na delovnem mestu lažje obvladljiv. Vreme naj vam ne predstavlja ovire saj sprehod v dežju po raziskavah vpliva še blagodejne-je. Zvok dežja naj bi v možganih sprostil več tisoč živčnih nevronov.

Proti stresu na delovnem mestu poskrbite sami, uredite si svoje delovno okolje tako da bo le ta čimbolj domač in urejen po vaših željah. Če stalnega delovnega mesta nimate poskrbite da imate ob sebi stvar ki vas spomni na domače okolje in jo med delovnim procesom postavite na svoj ljub kotiček. Bodite pozorni da imate svoje delovno mesto pospravljeno in urejeno, saj le to vpliva da v naglici ne pride do povečanega stresa na delovnem mestu. Po končanem delu se navadite, da odklopite vse potrebno in da se posvetite družini, prijateljem ali sebi.

Za sproščanje uporabite meditacije ali različne oblike joge, ki pripomorejo da se telo spočije in sprosti. Po raziskavah se ljudje za sproščanje največkrat odločajo za priljubljeno glasbo in s tem razbremenijo svoje misli in težave.

Poskrbite zase in za druge, da bo stres na delovnem mesu ali v domačem okolju lažji in da ne prihaja oziroma je le ta minimalen in pod nadzorom. Za zmanjšanje stresa redno uporabljajte svoje sprostitve in ne dovolite, da vas okolica obremenjuje z svojimi težavami in problemi.