Afte v ustih – kako ukrepati, ko se pojavijo?

afte v ustih

Ste vedeli, da bolečine v grlu lahko povzročajo tudi afte v ustih, več o tem si lahko preberete  na smrekovit.si/bolece-grlo. Aftozni stomatitis, kot še drugače imenujemo afte v ustih je zelo pogosta težava pri sicer zdravih posameznikih. Afta je ustna razjeda, ki je sicer neškodljiva in nenalezljiva a običajno, če gre za afte na področju grla in žrela, jih spremlja tudi boleče grlo, ki se ga zelo pogosto zamenja z angino.

Afte, ki nastanejo v ustih, so najpogostejša težava v ustni votlini in prizadenejo kar do 66% ljudi. Običajno obdobja prizadetosti trajajo brez zdravljenja približno 10 dni in se lahko pojavijo tudi večkrat letno. Med posameznimi pojavi aft, le te v ustni votlini popolnoma izginejo in se spet pojavijo. Vzrok, zakaj afte v ustih nastanejo še ni povsem jasen, je pa z gotovostjo povezan z imunskim sistemom, saj so razjede povezane z infiltriranjem limfocitov T.

afte v ustih

Afte v ustih se lahko pojavijo tudi na področju grla in žrela.

Afte v ustih se najpogosteje pojavijo ob padcih imunskega sistema, zaradi pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov, različnih alergij, hormonskih motenj in tudi stresa. Pogosteje se pojavljajo pri ljudeh, ki imajo sorodnike, ki se jim tudi pojavljajo afte v ustih, pa tudi pri ljudeh, ki imajo razjede na črevesni sluznici in v želodcu.

Kakšne opozorilne znake da telo, da se bodo naredile afte v ustih?
Afte v ustih se običajno začnejo tako, da se v ustni votlini pordele pege, ki se kasneje razvijejo v razjede, ki jo prekrivajo rumeno siva membrana. Samo razjedo pa obdaja rdečina in tipično neprijeten in boleč občutek, še posebej, ko afta pride v stik s hrano. Afte povzročajo izključno težave v ustni votlini in jih ne spremljajo sistemski znaki. V primeru, da so afte na področju grla, so značilne težave s požiranjem in tudi boleče grlo.

V primeru aft v ustih si lahko pomagate s Smrekovit izdelki, ki blažijo bolečino ob pojavu aft.

Oznake: