Otroški zobozdravnik privabi nasmeh

  • Zdravlje
otroški zobozdravnik

Zdravje ustne votline vpliva na zdravje našega celotnega telesa. Da bi zagotovili zdrave navade za ustno higieno svojih otrok, je pomembno, da že v otroštvu poskrbimo za izbiro primernega zobozdravnika – otroški zobozdravnik mora namreč svoje delo opraviti z nasmehom, ki ga uspe zvabiti tudi na usta svojega malega pacienta.

Zakaj je otroški zobozdravnik tako pomembna oseba?

Zdravje ustne votline vpliva na celotno zdravje vašega telesa. Ustna votlina je namreč bivališče številnih bakterij, večina med njimi pa je na žalost škodljivih. Usta predstavljajo vstopno točko tako za prebavni kot dihalni sistem, bakterije, ki uspejo preko ust vstopiti v naše telo, pa lahko povzročijo bolezni. Redna ustna higiena, ki vključuje redno ščetkanje in nitkanje zob, sodi med najpomembnejše elemente nadzora nad bakterijami ter preprečuje okužbe in bolezni, kamor sodi tudi zobna gniloba ter vnetje dlesni.

 

zobozdravnik

 

Lastnosti dobrega zobozdravnika

Otroški zobozdravnik je ena izmed prvih ključnih oseb, ki poskrbi za otrokovo ustno higieno. Ker slednja preprečuje tudi težave, ki so povezane z zdravjem ustne votline kot so na primer srčno-žilna obolenja, zapleti med nosečnostjo ter pljučnica, je pomembno, da je to oseba, ki ji otrok zaupa.

Zobozdravnik lahko postane skoraj vsak. Katere pa so tiste lastnosti, ki jih mora imeti dober zobozdravnik (za odrasle ali pa za otroke)? Vsak dober zobozdravnik mora imeti občutek za podrobnosti in ustrezno strokovno znanje. Majhna sprememba, ki jo pravočasno zazna, lahko prepreči poslabšanje stanja in morebitna obolenja drugih delov telesa. Zobozdravnik mora biti natančen, kar pomeni, da mora imeti odlične ročne spretnosti, da v omejenem prostoru (kar usta zagotovo so) ponudi zdravljenje brez zapletov.

Večina pacientov se obiska pri zobozdravniku (pa tudi zdravniku) ne veseli. Zamislite si, da na obisku naletite na zobozdravnika brez socialnih veščin. Nepredstavljivo, kajne? Zobozdravnik mora biti torej prijazen ter obziren, znati mora predstaviti svoje delo, možnosti zdravljenja ter predlagati najboljše možne rešitve za pacienta, ki bodo vodila v najboljši možen izid.